Expunerea: elemente de baza despre expunerea in fotografie (timpul de expunere, diafragma, sensibilitatea materialului fotosensibil)
Prezentare interactiva cu hands-on, a aparatelor clasice de fotografiat, rangefinder, SLR, a sistemelor de focalizare si masurare a expunerii precum si a formatelor de film utilizate. Sunt prezentate peste 10 tipuri diferite de aparate clasice de fotografiat cu film lat si film ingust.
Prezentarea si predarea aparatelor de fotografiat pe care cursantii le vor utiliza pe perioada cursului. Fiecare cursant isi poate aduce propriul aparat de fotografiat.
Ziua 2 – Developarea filmului alb negru
Prezentarea procedeului de developare al filmului alb-negru, a echipamentelor utilizate, precum si a optiunilor de a controla procedeul de developare.
Explicarea procedeurilor de corectie “push-pull”.
Practica: fiecare cursant va developa filmul alb-negru pe care l-a expus cu uneltele de laborator puse la dispozitie de studio.
Scanarea negativelor si transpunerea lor informat digital.
Ziua 3 – Procedeul de impresionare a hartiei fotoargentice.
Practica: Impresionarea si developarea hartiei fotografice de catre fiecare cursant cu imagini de pe propriul negativ, prin utilizarea uneltelor de laborator puse la dispozitie de studio.
Practica: Procedeu special de tonare sepia a fotografiilor alb-negru. Fiecare cursant isi poate alege sa toneze sepia o imagine imprimata pe hartie alb/negru.
Practica: Uscarea fotografiilor in uscatorul cu aer cald si taierea acestora cu ghilotina.
Color is descriptive. Black and white is interpretive - Elliot Erwitt